
Zastanawiałeś się dlaczego niektóre wina są Grand Cru? To nie tylko ich smak, nie tylko kolor i aromat, Grand Cru to określony szczep winogron, to wyjątkowe miejsce i ziemia na której winogrona dojrzewają w słońcu, to wyjątkowa tradycja i wiedza, dzięki której winogrona zamieniają się w napój bogów.
A czy plastry miodu mogą być Grand Cru? Mogą, ale tak jak wina, nie wszystkie. Bo miody Grand Cru poza smakiem, kolorem i aromatem, to wyjątkowa rasa pszczół, to ul postawiony w wyjątkowym, starannie dobranym miejscu, w czystej naturze, gdzie wśród promieni słońca magia pszczół zamienia nektar na pełen naturalnych składników cud natury.
Plastry miodu mogą być Grand Cru, ale tylko wtedy, gdy są prawdziwe, niepodrabiane, stworzone przez pszczoły w ich najczystszej, naturalnej formie. Bo miód produkują pszczoły, a nie ludzie!
Czy Honeycomb Grand Cru spełnia warunki do tego, żeby rzeczywiście być Grand Cru? Sprawdźmy to wspólnie.
Grand Cru - to pochodzenie i terior.
Najlepsze siedliska i najlepsze działki. Nasze pszczoły pracują w sprawdzonych miejscach, w siedliskach, gdzie rośnie jest bogata w nektar nieskażona roślinność. Niektóre nasze siedliska mają już ponad 20 lat i zawsze, co roku, zanim wywieziemy tam nasze pszczoły, jedziemy na ich rekonesans. Musimy sprawdzić czy ekosystem siedliska się nie zdegradował, czy nie było w nim niepotrzebnych ingerencji człowieka, czy wciąż natura jest tam dziewicza, a pożytek dla pszczół odpowiednio bogaty.


Grand Cru - to jakość i selekcja.
Polskie i europejskie normy miodu to dla nas za mało! Sami wprowadziliśmy po konsultacjach z naukowcami z Instytutu Pszczelnictwa w Puławach, własne normy i sami bardzo restrykcyjnie podchodzimy do nich. Smak, zapach, czystość, gęstość, skład, kolor, składniki odżywcze, zawartość mikroelementów, enzymów i witamin. To wszystko sprawdzamy, zanim plaster miodu będzie mógł zasłużyć na Grand Cru.
Grand Cru - to ograniczona produkcja.
Rodzina pszczela może wyprodukować tylko tyle, na ile została zaprogramowana przez naturę. A Nektar pozyskiwany przez pszczoły z naturalnych, czystych pożytków również jest przez naturę produkowany w ograniczonej ilości. Tu niczego nie można więcej dorobić czy wyprodukować. Jest dokładnie tak, jak sobie to natura zorganizowała. Będzie dokładnie tyle plastrów miodu, ile natura w danym momencie sobie ustali. I ani jednego więcej!


Grand Cru - to tradycja i rzemieślnicza metoda produkcji.
Tu nie ma miejsca na mechanizację, elektronikę, industrializację, automatykę i skalowalność. Trzeba po staremu zadbać o naturę, i dobrostan naszych podopiecznych – czyli pszczół. Tu po staremu trzeba do ula dojść, otworzyć go własnymi rękami uważając, żeby nie skrzywdzić pszczół, sprawdzić czy są zdrowe, czy wszystko w ulu jest w porządku i czy plaster miodu jest wypełniony jak trzeba. Później trzeba plaster miodu ostrożnie przełożyć do sterylnego opakowania i ostrożnie przetransportować do pomieszczenia w którym dokładnie raz jeszcze się go sprawdza pod kątem jakości. A na koniec oczyszcza z nadmiaru wosku i ostrożnie pakuje do pojemnika transportowego.
Grand Cru - to renoma i prestiż.
Czy tytuł Pszczelarza Roku, przyznany przez gremium, którego członkami są wykładowcy państwowej uczelni – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i uznani pszczelarze to renoma i prestiż? Czy prowadzenie pasieki od ponad 40 lat i dotrzymywanie najwyższych standardów produkcji potwierdzonych badaniami to renoma i prestiż? Czy wieloletnie zaufanie stałych klientów, to renoma i prestiż? Sami możecie odpowiedzieć na te pytania. My tylko przedstawiamy fakty!


Grand Cru - to kontrola i certyfikacja.
Podejmujemy działania zmierzające do zmiany prawa i przepisów w Polsce, w których każda pasieka poza rejestracją będzie musiała przejść proces certyfikacji bezpośrednio w pasiece (obecnie wystarczą tylko zgłoszenia na papierze). Ale dopóki te zmiany nie nastąpią, to sami dalej będziemy się posługiwali naszym własnym Manifestem Produkcji Honeycomb Grand Cru, w którym mamy jasno opisane wszystkie konieczne naszym zdaniem procedury, na końcu których możemy zaoferować plaster miodu
– Honeycomb Grand Cru.